Llegim i Piulem, tuitertúlia en català

Llegim i Piulem es una tuitertulia sobre literatura catalana. Un proyecto que nace en 2010 alrededor de un blog, donde se proponen las lecturas, y que se desarrolla en Twitter donde los participantes de la tertulia debaten, escriben poesía, narran historias,… en definitiva, comparten la experiencia lectora. Una experiencia que además, echa mano de otros medios 2.0 para enriquecerse: crean listas de canciones como banda sonora de la lectura utilizando Spotify, amplían información sobre el autor y sus obras con una recopilación de enlaces en Diigo, dedican exposiciones en Pinterest… El proyecto cuenta ya con un Premio Blocs de Catalunya (2011) al Mejor Blog Corporativo de Literatura. Su éxito en la red además ha servido para que en ocasiones la tertulia se haya trasladado también al mundo offline, llevando a cabo además encuentros con autores.
Me he puesto en contacto con las responsables de la iniciativa para saber algo más de Llegim i Piulem, y han accedido a informarme(nos) sobre el proyecto:
  • Com va sorgir la idea, qui està darrere de Llegim i Piulem i com van ser els començaments?
Immediatament, @npini va viralitzar aquell tweet i, així, entre a d’altra gent, va arribar a @lalectoraTotes tres ens vam engrescar amb la idea de reproduir aquella idea i compartir l’experiència lectora d’obres de literatura catalana.

  • Com escolliu les eines 2.0 que utilitzeu i com han fet evolucionar l’experiència?

La tertúlia es desenvolupa a Twitter, però l’anunci de la tertúlia es fa en el bloc de Llegimipiulem. Segons l’argument de l’obra o el pes en aquella d’una determinada dimensió: gràfica, musical, geogràfica, ens decantem per una  o una altra ferramenta 2.0 que la pose de manifest i permeta als lectors deixar-se captivar per la proposta i  jugar-hi una mica durant i després de la lectura.

Amb «Xocolata desfeta», el llibre amb què ens vam estrenar, vam obrir ja un compte a Spotify (si es dóna el cas, creem una llista d’Spotify amb la música de cada llibre que proposem). Amb «Contes de la veritat oculta», de Pere Calders, vam estrenar-nos a Pinterest i a Diigo. Ara amb «El talent», hem usat l’Scoop.it

Distingim també entre les eines que recullen i arxiven la tertúlia i entre les que l’animen o l’amplien (Neoformix, Scribd…).

  • Què destacaríeu del projecte Llegim i Piulem? Una mica del que us sentiu especialment orgulls@s

Que tres persones que no es coneixien (i que van trobar-se per primera vegada després d’haver parlant molt per la xarxa) i que són ben diferents es dediquen, gràcies a les possibilitats que els ofereix la xarxa, a llegir plegades i compartir aquesta experiència, al fet que ho fan des de fa temps i pel sincer plaer de fer-ho. Pel fet de veure com, de vegades, tot compartint amb altri lectures pròpies passen coses precioses [<–RT!].

Una de les coses que també ens satisfà és que fem arribar el recull de piulades als autors dels llibres i poden veure ‘el retorn’ dels lectors de la seva obra.

Ens ha agradat també poder col•laborar en l’any literari de Joan Sales, Calders i Tísner. 

I veure com ens comencen a seguir forces instituts, que proven d’utilitzar la mateixa filosofia de Llegimipiulem [<–RT!per a les seves classes de literatura: proposen una etiqueta perquè la mainada piuli sobre un llibre concret. Nous reptes, noves maneres.

I també de l’etiqueta #piulempoesia, que vam proposar-la el Dia de la Poesia Catalana a Internet (17 de març) i que ha pres volada, perquè ja són molts els que la fan servir.

  • Escriptor català més «piuler»?

Són molts els escriptors que han participat en les tertúlies o en actes relacionats amb les tertúlies (@joanlluislluis, @josepcampmajo –amb qui vam fer la primera tuittertúlia), @iolandabatalle, @belolid, Santiago Forné, @janquim… Ara que fem #Eltalent, @jordinopca també s’afegeix a piular-hi coses…

  • Per a finalitzar, unes paraules per a animar a la gent a participar en Llegim i Piulem

Crec que sempre s’ha d’animar les persones, sobretot si te les estimes, a llegir, a buscar espai per a la lectura. A buscar llibres que  els interessen i els arriben, els toquen. Si, a més, en volen compartir l’experiència, potser, Llegimipiulem serà un espai més on poder fer-ho…

Rosa Lizandra va fer un tuit que ens agrada molt perquè resumeix molt bé el que intentem fer: «Amb @llegimipiulem llegir ha deixat de ser un acte individual».